Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

De \'jubelton\'-schenking verdwijnt, wat kan er nog wel?

Geplaatst op: 02-09-2022, 15:01:16

Het is zover: 2022 is het laatste jaar van de ‘jubelton’. De verhoogde schenkingsvrijstelling voor een eigen woning gaat in 2023 al flink omlaag en verdwijnt een jaar later helemaal. En dus dringt de vraag zich op: wat kan er dit jaar nog wél? En welke mogelijkheden zijn er straks nog voor een schenking voor een eigen woning?

De belastingvrije schenking voor een eigen woning die mensen tussen de 18 en 40 jaar kunnen krijgen (zie het kader hieronder) is in 2022 nog € 106.671. De verhoogde vrijstelling zou al sneuvelen, maar de afbouw start eerder dan gedacht.

In 2023 zakt de ‘jubelton’ namelijk naar minstens het bedrag van een eenmalige schenking van ouders aan kinderen tussen de 18 en 40 jaar. Dat is € 27.231 in 2022. Ouders moeten in 2023 wel een keuze maken, zij kunnen géén beroep doen op beide vrijstellingen.

Vanaf 2024 verdwijnt de hoge vrijstelling volledig, zoals is aangekondigd in het coalitieakkoord. Dat er al eerder een verlaging wordt ingezet, is op verzoek van de Tweede Kamer.

Vrijstelling voor schenking benutten

Enkele belangrijke aandachtspunten bij de schenkingsvrijstelling voor een eigen woning op een rij:

  • Niet alleen ouders kunnen de vrijstelling gebruiken, deze staat ook open voor andere gulle gevers, ook zonder familieband. Let wel op dat schenkingen van partners bij elkaar worden opgeteld.
  • Voorwaarde is dat de ontvanger tussen de 18 en 40 jaar oud is. De dag van de 40e verjaardag telt mee.
  • De ontvanger mag de schenking bijvoorbeeld óók gebruiken om de hypotheekschuld te verlagen.
  • Een ontvanger mag maar in principe maar één keer een ‘verhoogde vrijstelling’ gebruiken voor een gift van een bepaalde schenker. Dit zijn de schenking van ouders aan hun kind (€ 27.231 in 2022) en de vrijstelling voor een dure studie (maximaal € 56.724).

Dit jaar kunt u dus nog een beroep doen op de volledige vrijstelling, als u aan de voorwaarden voldoet. Het veiligst zit u als u de schenking ook nog daadwerkelijk dit jaar doet. Maar er is wel een beetje uitloop mogelijk.

De ontvanger van de schenking moet het geld namelijk wel verplicht besteden om een woning te kopen, maar dat hoeft niet direct. De termijn hiervoor is twee jaar. Schenkt u de ton dit jaar, dan moet de ontvanger dat geld dus uiterlijk in 2024 in een huis steken.

U moet de schenking wel al dit jaar overboeken en die moet terugkomen in de aangifte schenkbelasting (zie het kader onderaan dit artikel).

Spreiden van schenking

Mogelijk wilt u wel een ton schenken, maar heeft u dat volledige bedrag niet beschikbaar omdat het bijvoorbeeld vastzit in vastgoed of in beleggingen. Dan kunt u ook overwegen om de schenking op te knippen.

Ontvanger moet wel aan de voorwaarden blijven voldoen

De vrijstelling is nu nog zo ingericht dat u het bedrag van een ton over maximaal drie jaar mag spreiden. Wel moet u gedurende die drie jaar aan de voorwaarden blijven voldoen, zoals dat de ontvanger jonger dan 40 jaar moet zijn.

Het kabinet heeft echter begin juni laten weten dat deze spreidingsoptie ook vervalt vanaf 2024. Dat betekent dat een schenking voor een eigen woning die start in 2023 überhaupt niet meer te spreiden is.

Een schenking waarvan u een deel al in 2022 doet kunt u over maximaal twee jaar spreiden. Gebruikt u dus dit jaar niet de volledige vrijstelling van € 106.671, dan kunt u het resterende deel in 2023 nog \'bijschenken\'. De uitleg van het kabinet wijst erop dat u dan nog steeds tot de volledige € 106.671 van de huidige vrijstelling mag gaan, ook al zakt de vrijstelling dus in 2023 naar € 27.231.

Wilt u niet spreiden, dan is het misschien een optie om een extra hypotheek af te sluiten op de woning, als u overwaarde heeft. Zo kunt u extra geld vrijmaken. Of dat een goed idee is hangt helemaal van uw financiële situatie af, maar misschien is het een punt om te bespreken met uw adviseur.

Schenken en belasting betalen

Er zijn dus nog wel mogelijkheden met de huidige regeling, maar zijn er ook alternatieven? Allereerst kunt u ook los van de jubelton een grote schenking doen, maar dat kost de ontvanger dan schenkbelasting.

Voor een schenking aan een partner of kind (ook een stiefkind of pleegkind) is het tarief 10% in 2022, tot een bedrag van € 130.425. Voor een kleinkind is het 18%. 

Als ouders een ton schenken aan een kind, kan bovendien mogelijk al € 27.231 onbelast blijven. Dat is het eerdergenoemde bedrag dat ouders één keer belastingvrij mogen schenken aan een kind onder de 40 jaar. Het kind mag dat geld vrij besteden, dus ook aan een huis.

Familiehypotheek voor een kind

Een ander alternatief is de ‘familiehypotheek’ tussen ouders en kind. De naam zegt het al: het kind gaat voor de hypotheek niet naar een bank maar leent bij een familielid.

De afspraken over bijvoorbeeld looptijd, rente en het geleende bedrag legt u vast. Een voordeel is dat u hierbij ook gebruik kunt maken van de jaarlijkse algemene schenkingsvrijstelling van € 5.677 (in 2022) voor ouders aan hun kind. Het kind betaalt u rente voor de hypotheek, maar u kunt dit bedrag weer terugschenken tot aan het bedrag van de vrijstelling.

Hypotheekrente als extra voordeel

U kunt de hypotheek bovendien zo vormgeven dat die voldoet aan de regels voor hypotheekrenteaftrek, zodat het kind fiscaal voordeel heeft. Het kind mag de aan u betaalde hypotheekrente dan ook gewoon in aftrek brengen op het inkomen in box 1 van de inkomstenbelasting.

Voorwaarden voor deze aftrek zijn dan dat de hypotheek in 30 jaar annuïtair of lineair wordt afgelost en dat de afspraken zwart-op-wit staan. Verder moet u erop letten dat de rente marktconform is, dus in lijn met reguliere financiers. Ook al levert een hoge rente het kind meer aftrek op en scheelt een lagere rente in de maandlasten.

Schenkingsvrijstelling in de aangifte

Voor de vrijstelling voor een eigen woning moet de ontvanger wel aangifte schenkbelasting doen. Ook al hoeft hij tot een bedrag van € 106.671 dus geen schenkbelasting te betalen. Bij de schenker komt het bedrag terug in de aangifte inkomstenbelasting. De aangifte schenkbelasting moet verstuurd zijn vóór 1 maart in het jaar na de schenking.

Bron: verdiepingsartikel van 14 juni 2022 op www.rendement.nl

Ga terug naar de vorige pagina